Sidste nye:

03.05.19:
Anne-Marie og jeg var på trane-tur den 2. weekend i april, hvor vi igen besøgte Pulken syd for Kristianstad og Åhus i det østlige Skåne, og det kom der en hel del billeder ud af, for vejret var i dén grad med os. Se et udsnit af billederne her.
Mange andre havde naturligvis fået den samme, gode idé - men uden at der blev for ovverrendt på de tidspunkter, vi var på stedet.
- Det er altid noget, at de fyldte turist-busser først kom, da vi var på vej tilbage til bilen!

Weekenden efter tog vi til Frankrig, hvor vejret var betydeligt køligere end her i landet - men det generede ikke de vilde orkidéer, der kom frem i store mængder og voksede sig store og fine på de par uger, vi var der.
Også vore selvsåede gøgeurt på grusterrassen vokser og bliver større og større. Desværre har de Cypripedium, jeg plantede sidste år, ikke vist sig i år.f

I haven er frilandsorkidéerne allerede igang. Den første sprang ud for en uges tid siden, mens det stadig var varmt, men temperaturfaldet har ikke generet den et spor. Det er en Cypripedium ventricosum, der i år godt nok kun har én blomsterstængel - men blomsten synes ekstra stor i år.
Desværre har den tørre sommer sidste år toldet hårdt på mine have-orkidéer. Mange har vi endnu ikke set noget til - og selv store, veletablerede planter er med sikkerhed gået til. Jeg har simpelthen prøvet at grave dem op - uden at finde så meget som et vissent rhizzom!
Surt show!

Jeg har derfor måtte investere i nye, hvoraf selvfølgelig ikke alle vil kunne nå at blomstre i år - men forhåbentlig fremadrettet. En del har jeg købt over internettet fra Belgien - men 7 styks har jeg købt i planteskolen - og de kommer fra samme belgiske forhandler/producent!
- Store, flotte planter, hvoraf en enkelt Calanthe allerede står i fuldt flor, og flere andre har adskillige knopper, så de skal nok komme i år - hvis ikke nattefrosten eller haglbyger når at ødelægge dem inden!
- Den næste uge eller mere vil de derfor forblive i deres potter og stå på et afskærmet sted, før de plantes ud på deres blivende plads.

I udestuen står det heller ikke for godt til pga. den varme sommer sidste år. Mange planter gik hurtigt til - andre skrantede og er løbende gået til - men heldigvis er mange også så småt ved at komme sig. Ret mange blomster er det dog ikke blevet til henover vinter og forår, så også her har jeg været nødt til at fylde hullerne ud med 9 nye planter, som jeg venter i næste uge.
De fleste af dem er ikke i blomst, men det kan der jo rettes op på.

08.05.17:
Det er længe siden, jeg sidst har opdateret - men nu er jeg igen klar til at forny siden jævnligt.

Sygdom og et ret problematisk skift i arbejdslivet har krævet meget af min opmærksomhed.
Sygdommen er heldigvis overstået - men det er mine ændrede arbejdsforhold så langt fra - og det skal der stadig bruges alt for mange kræfter på.
Alligevel så har jeg jo mine gode kameraer og mine orkidéer - både i udestuen og i haven - og de sidstnævnte kommer sig virkeligt godt i år - flere planter er fordoblet eller tre-doblet i forhold til sidste år!
Desværre / naturligvis er der også planter, der endnu ikke har vist sig i haven - og nogen af dem er jo nok gået til.

Det er forventeligt, at ikke alle overlever vinteren - men som hovedregel ser haven virkeligt godt ud indtil videre - hvor slet ikke alt har stukket "hovedet" frem endnu.
Jeg satsede sidste år ganske hårdt på frilandsorkidéerne - og har taget flere alternative metoder i brug, som indtil videre lader til at bære frugt.

SH-dyrkning i baljer og spande med leca, kattegrus og kompost har indtil videre fungeret fint i haven i 3-4 år - og dyrkning i kapillærkasser med plantesække har også indtil videre givet glimrende resultater i flere år - når blot plantemulden blandes med grus, knust pimpsten, lavasten og ikke-klumpende kattegrus!

05.10.15:
Vi er netop her for et par dage siden kommet hjem efter et par uger i syd-Frankrig - og få dage før vi tog dernedefra, så vi et opslag om en international orkidéudstilling i Abbaye de Fontfroide i nærheden af Narbonne, Så vi valgte en lille omvej på hjemvejen, så vi lige kunne få udstillingen med. Det var virkeligt spændende - ikke mindst fordi udstillingen var præsenteret helt anderledes end de udstillinger jeg tidligere har set - og i ganske afvigende og imponerende omgivelser!
Se den lille reportage derfra her.

18.04.15:
Jeg har netop i går set, at de med spænding ventede første spirer af mine frilands-Cypripedium omsider er dukket frem i både baljer, krukker og bede!

Sjovt nok har min ældste og største plante - Cypr. Ulla Silkens - ikke vist sig endnu, og det har min Cypr. kentuckyensis heller ikke - jeg håber da, at de kommer!

I udestuen har jeg fundet plads til flere nye Pleurothalis og Restrepia arter - så nu glæder jeg mit til at se blomsterne på de omkring 10-15 forskellige arter af hver slægt, der endnu ikke har blomstret hos mig.
Omkring 10 afblomstrede Cattleya-hybrider, jeg fik foræret, har alle 1-2 nye skud, så der er sikkert også en spændende ny blomstring forude. De fleste står i fuld sol og lader til at trives rigtigt fint med det.
De Sydamerikanske arter er relativt nye for mig - så jeg er spændt på, hvad der er i vente!

05.03.14:
Som noget nyt har jeg føjet en illustreret litteraturliste til siden. Det er en liste over de bøger, jeg har haft god glæde af at læse igennem årene - nogle nye - andre med mange år på bagen, men alligevel interessant læsning. Alle vises med en indscanning eller et foto af bogens forside og en ganske kort kommentar om indholdet.

Nogle er oversigtsbøger med masser af flotte billedeer, mens andre er videnskabelige værker, der godt kan være både tunge og tørre at komme igennem - så i disse tilfælde vil kun de mest hardcore orchidioter formodentlig være med - selv om det helt klart er disse, der er bedst egnede som opslagsværker. Atter andre handler om bestemte slæger - og de nævnte afspejler naturligvis mine personlige hoved-interesser.
Der findes mange flere orkidébøger og -tidsskrifter inden for alle de andre slægter - og flere om de slægter, der er omtalt i de nævnte bøger. Det er langt fra dem alle, der stadig kan findes i almindelig handel - men af og til kan de fræffes i antikvariater - og internettet kan også være en stor hjælp her. Jeg har købt adskillige bøger over internettet ved hjælp af både Ebay og Amazon, der er glimrende steder at lede efter den slags i andre Europæiske lande - i mit tilfælde primært England og Tyskland. En del af mine bøger har jeg købt på mine rejser til adskillige spændende lande, når jeg er stødt på en bog eller to af interesse.

I samlingen står det lidt stille med blomstringerne lige nu - efter afblomstringen af min imponerende Angreacum sesquipedale - også kaldt Darwin's orkidé. De to blomster havde et tværmål på 21 cm og sporer på 27 cm - det største hidtil hos mig!
Vi havde vinduespudser i udestuen i fredags, så flertallet af orkidéerne måtte tages ned for at skabe plads - ikke denne plante - men postyret har tilsyneladende alligevel stresset planterne (så afgiver de som modnende frugt mere ethylen, der får åbne blomster til at ældes meget hurtigt!), så blomsterne gulnede over natten, så jeg ikke fik lejlighed til at tage et bedre billede, end der vises på forsiden - ærgerligt nok!
Jeg har da lidt blomster endnu - ikke særligt prangende - men der er flere lovende ting på vej!

05.01.14:
Jeg håber, at alle har haft et godt Nytår - det har jeg i alle tilfælde!
Ikke mindst fordi jeg siden midten af november har haft fornøjelsen af at udvikle en længe savnet hjemmeside for Sjællands Orchide Klub, som jeg selvfølgelig med bopæl i København NV er medlem af. Den nye side hedder www.orkideklub-sok.dk - og den er naturligvis stadig under opbygning. En forenings- eller klub-side kan kun bringes til at fungere, hvis medlemmerne også vælger at være med til at bidrage til den - ellers er tanken sådan set dødfødt - og man kunne lige så godt lade være at bruge kræfter på det.
Jeg tror imidlertid på projektet - for der en ganske aktiv kerne omkring bestyrelsen i klubben, der lader formode, at der er en vilje til at udvikle klubben og gøre den mere interessant for nye medlemmer - og med en særlig satsning på yngre personer med interesse for orkidéer. Indtil videre er seniorerne stadig klart i overtal - men jeg ser muligheder for en mere balanceret medlemsskare, hvis vi blot gør klubbens aktiver mere tydelige. Det kan vi gøre på den nye hjemmeside!

Det siger sig selv, at jeg har lagt megen energi i udviklingen af den nye hjemmeside - så der har ikke været mange opdateringer af min egen side her.
Jeg forsøger at lade være med at lave et "dublikat" af min egen side i den nye SOK-side - og jeg håber på / regner med, at det nok skal lykkes!
- Selv om mange nye idéer kunne være fine på begge sider!

17.09.13:
Jeg var i torsdags inviteret til Lyngby til SOK's åbningsmøde efter sommerpausen for at holde foredrag om Genus Coelogyne - og det er mit indtryk, at det vist levede op til de forventninger, arrangørerne havde. Jeg var glad for at se det store fremmøde - jeg anede faktisk ikke, hvad jeg kunne forvente.
Jeg har lagt mit "Genus Coelogyne" dias-show på siden nu i 2 versioner - én til PC/Powerpoint og én til Mac/Keynote. Der er tekst på billederne - men selve foredraget må man undvære - der er ikke lyd på.

Tingene står heller ikke stille i samlingen - for der er masser af blomster lige nu - både Bulbophyllum, Coelogyne, Phalaenopsis og Vanda i flere varianter. En enkelt Dendrobium har også trodset min ukyndige pleje og har blomstret (er færdig nu) - og en lille NOID Oncidium-hybrid, som jeg fik forærende ved juletid, hvor den ellers skulle være smidt ud efter afblomstring i en forretning, viser også nu en smuk kaskade af små lyserøde blomster. - En anden er også på vej med 2 tynde, men imponerende lange skafter på en meget lille plante - formodentlig samme hybrid - vi får se.