Orkidéer i skyggen.
Af Kenth Esbensen, marts 2010


Da vi planlagde vinterens trope-ferie til det nordligste Thailand, var det ikke mindst med orkidéer i tankerne. Detvar naturligvis primært for at opleve og fotografere vildtvoksende orkidéer - men selvfølgelig lagde vi også besøg i "Queen Sirikit Botanic Garden" ved Chiang Mai og et par orkidé-gartnerier ind i planerne. Efter nogle pragtfulde dage ned til floden Ping ved den charmerende landsby ved navn Ban Tak i lavlandet, blev vi kørt til Chiang Mai, hvor vi havde et par dage, inden vi skulle videre på turen nordpå. Det var faktisk nok for kort tid - for vi ville gerne have besøgt flere steder i og omkring Chiang Mai, end der blev tid til i denne omgang. Blandt andet nåede vi ikke at opleve blomstermarkedet i byen, og et orkidé-gartneri, som vi havde fået anbefalet hjemmefra nåede vi desværre heller ikke. Det kunne imidlertid ikke være anderledes.

Byens zoologiske have stod efter anbefaling højt på listen - ligesom den botaniske have også gjorde det. Vi havde hørt, at netop på vejen ud til den botaniske have en times tids kørsel udenfor byen, ville vi passere adskillige orkidé-gartnerier, så det var jo ganske passende til en dagtur.

I tuk-tuk igennem Chiang Mai's gader mod zoologisk have. Turen tog vel omkring 20 minutter fra byens centrum.  Vanda-hybrider plantet ganske som roser i et bed, som vi kender det ......  Det er ikke ligefrem sådan, vi normalt prøver at dyrke vanda'er!

Samme eftermiddag, efter vi ankom til Chiang Mai ved middagstid, tog vi derfor en tuk-tuk ud til den zoologiske have, der ligger op ad en bjergside nordvest for byen. Det er et ret stort område, hvor mange spændende og anderledes dyrearter, end vi er vant til, kunne ses i ganske fine anlæg - og der var naturligvis også orkidéer at se på havens træer - både vildtvoksende og tydeligvis plantede. I et par flotte, farverige bede, stod oprette Vanda-hybrider plantet som om det var rosenbede! - Sådan er man ikke lige vant til at se Vanda'er - og man har svært ved at forestille sig, at planterne kan klare at vokse på den måde ret længe. Formodentlig har man så rigelig adgang til nye planter til næsten ingen penge, at de blot skiftes ud ved behov.
Efter en dejlig eftermiddag med gode oplevelser med dyr og planter, tog vi turen hjemad til hotellet.

Dagen efter lejede vi en taxa for hele dagen for at tage ud til "Queen Sirikit Botanic Garden", der ligger et godt stykke nord for byen. Det kostede os 1200 Bath - og de 200 kroner var givet godt ud. Vi kørte først til den botaniske have, hvor vi valge at gå rundt på det enorme område - så entréen kostede os kun 40 Bath pr. næse. Vi valgte efter et kig på det udleverede kort at gå turen "med uret", og det varede da heller ikke længe, før vi stødte på de første orkidéer i de gamle træer på området. Det var primært Dendrobium, Vandaceae og Coelogyne, der umiddelbart sprang i øjnene mange steder, men der var også mange andre slægter repræsenteret. En nærmere identifikation var umulig for mig, da ingen af dem var i blomst på det tidspunkt i slutningen af januar, og der er grænser for, hvor stor erfaring jeg endnu har på det område.

Det er i en natur som denne, at den botaniske have ligger - helt fantastisk!  Jeg er ikke sikker på, hvilken slægt, der her er tale om. Det kunne være en Dendrobium, men der er bestemt også andre muligheder.  Mit bud er Coelogyne eller Eria - men det kan også være andet.  Coelogyne ? 

Vi passerede selvfølgelig også en lang række andre, spændende planter - blandt andet de særprægede og sjældne australske '"flaske-træer" fra Queensland, som man ikke ser mange andre steder i Verden. Helt bagest i haven nåede vi så frem til det store drivhus-kompleks, der som sådan var imponerende nok i sig selv - men ærligt talt så skuffede orkidéhuset noget. Ikke ved at der ikke var orkidéer i blomst at se, men mere ved at mange af dem var hybrider sat mere eller mindre planløst imellem de øvrige planter, så det gav et noget rodet indtryk. Der var dog også enkelte species i blomst, som det fremgår af billederne.
Kaktus-huset var derimod ganske imponerende - ikke fordi der var ufatteligt mange forskellige kaktus - men fordi samlingen var fantastisk flot præsenteret. Den flotteste, jeg endnu har set!

Det australske flasketræ ligner en forvokset Perrier-flaske med krone - meget specielt!  Drivhus-komplekset bagest i haven - meget imponerende, men alligevel lidt skuffende.  Orkidé-drivhusetvar sådan set flot nok - men jeg havde måske nok ventet mig noget andet og mere af det.
 Paphiopedilum villosum var i blomst i orkidé-drivhuset.  Paphiopedilum callosum.  Trichoglottis orchidea - der var en masse af dem i en sammenplantning.  Salgsplanterne harng på klods i havens butik - men dét ku' man jo godt glemme alt om. Man må jo alligevel ikke hjemføre planterne uden at omstændeligt og kostbart papirarbejde er i orden!

Efter et besøg i havens butik, hvor de selvfølgelig også havde et godt udvalg af små orkidéer og andre planter til salg, så man fik en vis kriblen i fingrene, måtte jeg lade mig nøje med at købe de to bind af den nyligt udgivne "Thai Native Orchids", som haven har stået for. Prisen var knapt 300 kroner for begge bind - nærmest rørende for så store og flotte (og tunge!) bøger! Hver art er i bøgerne præsenteret med adskillige fine billeder på kraftigt, glittet papir - ikke bare et enkelt, som man ser det i de fleste bøger.

Alene at se, hvordan orkidéerne blev dyrket i disse flade kurve, var en oplevelse og inspiration - selv om jeg da selv har mange af mine planter i kurve!  Planter på klods - og de større Cymbidium og andre i store lerpotter med lufthuller - et pragtfuldt syn.  Dendrobium farmeri var en af de relativt få arter, der var i blomst.  Denne fantastisk frodige plante kender jeg ikke - en Holcoglossum måske - men den ville givetvis have taget sig godt ud i min egen samling! - Drømme er jo toldfrie ..... .Der vokser øjensynligt en Phalaenopsis cornu-cervi i denne kurv - men der er også en anden, spændende plante ombord, der ser ud til at trives fint.  Coelogyne prolifera havde jeg ikke set før nogen steder - smuk blomst, der sagtens ville kunne findes plads til i min samling - men ak, nej!   Jeg er faktisk lidt i tvivl om denne her - er det en Bulb. orientale - eller en Bulb. morphologlorum - eller en helt tredie? - Der stod ikke navn på planten.  Hvad det end er, så ser disse fantastiske planter virkelig godt ud!  På stedet var jeg overbevist om, at dette måtte være en Eria - men nu er jeg ikke sikker. En flot og attraktiv plante er det under alle omstændigheder

Vi fortsatte således rundturen til "The Thai Orchid Nursery" lige inden havens udgang, hvor der både produceres thailandske orkiéer, som sælges i havens butikker, og hvor der også foregår forskning i orkidéer. Det var straks en mere spændende oplevelse end besøget i drivhuset. Her har man nemlig orkidéerne udendørs - under den velkendte sorte skyggedug - det, som også kaldes "shadehouses". Her var der mange flere spændende planter at se - ganske vist for hovedpartens vedkommende uden blomst - men nogen i blomst fandt jeg dog frem til. Mange arter var velkendte fra bøger og så videre  - mens mange andre var mig aldeles ubekendte. Selv uden blomst var mange af planterne fantastisk flotte, og man ville være lykkelig over at kunne føje dem til sin egen samling på et tidspunkt - så man kan jo kun håbe på, at man på et tidspunkt støder på dem på det europæiske marked.

Tænk, hvor meget lettere det er at dyrke orkidéer i Thailand, end det er her hos os - simpelthen ude i haven, hvor der blot skal sørges for passende skygge og vanding! Man bliver helt misundelig!
Jeg måtte nøjes med at tage en masse billeder af et mindre udvalg af de attraktive planter, inden vi gik ud til den ventende taxa og kørte hen for at få frokost på den glimrende restaurant på "Tiger Kingdom", hvor vi nød den gode mad med udsigt til 5 bengalske tigre mindre end 10 meter fra os. Imponerende dyr - og pragtfuld thai-mad!

"Tiger Kingdom" er et sted, hvor man kan komme helt tæt på tigerne. Ret beset ret smagløst - men restauranten var god ov vi fik os en pragtfuld frokost med udsigt til de smukke dyr.  Det var da et flot gartneri - men vi var altså ikke kommet for kun at se på vanda-hybrider!  Selvfølgelig er de flotte - men vi havde sat næsen op efter mere end blot vandae.  En Vanda sanderiana-hybrid - jeg tror ikke, at det er den "ægte vare", selv om den godt kunne ligne.

Efterfølgende kørte vi til et nærliggende orkidé-gartneri, og da vi sådan set ikke havde kendskab til nogen af dem, kunne det ene vel være lige så godt som det andet. Man skal være klar over, at taxa-chaufførerne, der kan lejes for en hel dag som regel modtager kommision fra nogle af de steder, de kører kunderne til, og det var der utvivlsomt også tale om her. Til gengæld viste det sig hurtigt, at det valgte gartneri bestemt ikke havde, hvad vi søgte. De havde en masse fine og farverige vanda-hybrider og meget lidt andet, så vi var hurtigt færdige her og bad chaufføren om at køre os til et af de andre gartnerier, vi havde bemærket på vejen til den botaniske have.

Denne gang var der bid - og hos Suanbua maesa Orchids fandt vi noget af det helt rigtige: Et bredt udvalg af flotte planter af mange forskellige slægter og arter. Atter engang måtte man jo ærge sig over, at man ikke bare lige kan købe vildt ind og tage de mange spændende planter med hjem - for papirarbejdet med både CITES og Phytosanitarian Declarations og gebyrer til plantedirektoratet efter hjemkomsten gør det jo noget nær umuligt for en almindelig hobby-dyrker at få økonomien til at hænge sammen. Planternes samlede indkøbspris vil hurtigt være en brøkdel af de øvrige omkostninger, hvis man bare vil købe ind til sig selv og måske et par venner - så det er urealistisk. Sørgeligt nok - men nødvendigt for at beskytte orkidéerne og forhåbentlig redde dem i deres naturlige miljøer Verden over!
- Den sag vender jeg tilbage til i en senere artikel fra denne Thailand-tur.

Verdens største orkidé - Gramatophyllum speciosum. Det største registrerede eksemplar skulle veje over 3 tons! Det kan man egentlig godt forestille sig, når man ser denne 'lille' plante, der er omkring 3 meter høj!  Da jeg så denne plante. blev jeg enig med mig selv om, at jeg simpelthen må finde en af slagsen til samlingen derhjemme! Navneskiltet hører ikke til planten, der er en Dendrobium findlayanum.  Jeg aner ikke, hvad vi har her - men planten har tydeligvis bestemt sig for at blive, for den er vokset fast omkring den bærende stål-konstruktion!  Masser af Ascocentrum og andre Vandacea species var monteret rundt omkring på gartneriets træer og stammer til det samme. Bulbophyllum og alle mulige andre slægter hang overalt - velvoksne planter, der ville være en pryd for enhver samling. Masser af planter var moteret på rødder og grene - og oftest rigeligt af dem på hver. Alle tydeligvis særdeles veletablerede. Andre steder stod småplanter i små potter i hængende tråd-bakker. Her er det overvejende små Phalaenopsis.  Gartneriet har selvfølgelig også en hjemmeside - www.suanbumaesaorchid.com - men den er ærligt talt ikke noget særligt.

Et imponerende sted at besøge var det dog, og efter at have gået rundt imellem de mange rækker af planter i en god times tid, var det efterhånden blevet tid til at tage tilbage til Chiang Mai. Guderne må i øvrigt vide, hvorfor jeg ikke fik taget billeder af det store udvalg af flasker med småplanter, man også havde på dette spændende gartneri - men det gjorde jeg altså desværre ikke. Der var ellers mange spændende arter imellem - og naturligvis endnu flere flasker med diverse hybrider!

Dagen efter gik turen videre i minibus til Pai og siden Sop Pong, hvor vi skulle ud og kigge efter vilde orkidéer i bjerg-skovene. Mere om den tur i en senere artikel.