Phalaenopsis amabilis subsp. palawan (?)Forrige Artsliste Nęste


Copyright ©
Kenth Esbensen


26.11.13: Denne variant er ikke alment botanisk anerkendt som en underart, fordi forskellene til flere af de andre varianter er meget små - og derfor efter mange år i kulturen sammen med de andre former - ret så usikker!
Læg mærke til det rødlige øverst på læben - ikke alle planter solgt under dette navn har denne karakteristik, der for eksembel ikke ses på planten til venstre - og læg mærke til, at cirrhi (de lange tråde yderst på læben) er hvide. Formen ligner meget formerne fra Borneo - som imidlertid har klart gule cirrhi.
Denne subspecies /variant / form stammer fra øen Palawan i Philippinerne, der ikke ligger ret langt fra Sabah-provinsen på Borneo. Nogle mener, at dette er første udviklingstrin i én retning af evulutionen fra Phal. aphrodite, der regnes for at være stamfader for alle de andre i subgenus Phalaenopsis!!
- Andre udviklingsretninger formodes at gå over New Guinea til det nordlige Australien - og andre over Sulu Archipelag og Java, Sumatra til Mentawai-øerne!
- Derfor påstås der så mange forskellige underarter / varianter / former af Phal. amabilis - efter min opfattelse den smukkeste af dem alle!