Phalaenopsis pantherina


 Copyright ©
Kenth Esbensen


21.11.10: Jeg var til Åbent hus i Orkidégartneriet her til formiddag, hvor jeg fandt denne plante i blomst, og da dens vækst er ret forskellige fra de 2 næsten blomstrings-klare ungplanter, jeg allerede har, måtte den med hjem. For tænk nu, hvis mine ungplanter slet ikke er den art, de er købt for at være! - Det er jeg ret spændt på nu!
Blomsten ligner, som mange igennem tiden har bemærket, en Phal. cornu-cervi - men den her er betydeligt større end samtlige de cornu-cervi, jeg har set - og læben, der er et vigtigt kendemærke, er over 1,2 cm bred, som den skal være for denne art. Basis af sidelapperne er også anderledes end på c-c, som det ses her. Faktisk er der slet ikke nogen lighed i hele læbens udformning, når jeg sammenligner den med den Phal. cornu-cervi f. alba, jeg også har i blomst lige nu (som den eneste af arten).
Stænglen på min nye plante er ganske opret og står selv - hvor Phal. cornu-cervi's stængler altid er hængende, når de når over en vis, ret kort, længde.
Jeg har i øvrigt også et par eksemplarer af alba-varianten af pantherina, men det er endnu mindre ungplanter, der næppe vil blomstre før om tidligst 2 år. Deres bladvækst ligner denne plantes.
At dømme ud fra denne plante, så er Phal. pantherina ikke bare en "Super Phal. cornu-cervi", som det er set anført visse steder - bla. hos Bernhard Legrelle.
Jeg er personligt ikke i tvivl om, at dette er en selvstændig art, men naturligvis i samme gruppe som Phal. c-c.