Phalaenopsis mariae
Copyright ©
Kenth Esbensen


29.05.10: Jeg har kigget diverse kilder (Gruss, Christenson, Legrelle) igennem, og meget kan tyde på, at min plante her ikke er ganske arts-ren. Litteraturen fortæller nemlig, at Phal. mariae som regel har blomsterstængler, der er kortere end bladene (Christenson er ikke enig her - men adskiller dog stadig  mariae fra Phal. bastiani), og at den i modsætning til søster-arten Phal. bastiani, der typisk har oprette og længere stængler end bladene, også sjældent danner keikis.
Phal. bastiani
har lange stængler med forholdsvis få blomster -  gerne mellem 2 og 7 - og danner ofte keikis. Stænglerne kan også være forgrenede.
Phal. mariae
siges at have korte, ofte forgrenede stængler med mange, men ret spredte blomster - hvilket sammen med en kurvering af sepaler og petaler er grunden til, at den ikke er almindeligt anvendt til hybridisering.
Min plante er faktisk en keiki fra en moderplante med mindst 20 andre på en masse, meget lange stængler - så det taler for, at der er blandet noget bastiani ind i min - og Orchidégartneriets  mariae. De to arter er tidligere regnet for at være samme art - Phal. bastiani blev tidligere markedsført som "Phal. mariae med oprette skafter".
Det svarer meget godt til oplysninger fra internettet, hvor mange mener, at det er svært at finde artsrene planter på det europæiske marked.
Jeg har to andre Phal. mariae fra to forskellige andre kilder - så det bliver lidt spændende at se dem blomstre - og at finde ud af, om de så er arts-rene!

22.05.07: Jeg kunne ikke stå for denne smukke plante med adskillige skafter i blomst og flere på vej - så selv om jeg i forvejen har 2 planter i forvejen, så har de endnu ikke været i blomst, så jeg købte denne her i Orkidégartneriet. Læg i øvrigt mærke til variationen i blomsternes farve - og der kan selvfølgelig være endnu større variation fra plante til plante - og der er også stor variation i, hvor lange skafterne bliver. Disse er faktisk meget korte af denne art at være. På andre planter kan man møde skafter på op til ½ meter!