Phalaenopsis lamelligera


 Copyright ©
Kenth Esbensen


02.04.08: Jeg har netop fået et par planter af denne art hjem fra Grossräshener Orchidéen i Tyskland - og minsandten om ikke den ene af dem er i blomst på det ene af to kraftige, oprette blomsterskafter - så det har jo muliggjort, at jeg allerede nu kan vise billeder af den.
Mange botanikere anerkender imidlertid ikke, at der er tale om en selvstændig art, men regner den for at være en Phal. cornu-cervi, der jo er kendt for at kune variere meget i udseendet.
Årsagen kan vel være åbenlys - for den ligner unægteligt en hel del - men i mine øjne er der også nogle iøjenfaldende forskelle på denne og alle de cornu-cervi, jeg har set - og vil vel så i det mindste være ganske tæt beslægtet.
Godt nok ligner blomsterskafterne noget - men på denne er de tydeligt oprette og med mere end den dobbelte afstand mellem de enkelte blomster-anlæg end på den typiske cornu-cervi. Blomsten er betydeligt større og klarere i farverne end de fleste cornu-cervi - men ikke mere klar i farverne end min indiske Phal. cornu-cervi. Denne ligner faktisk ret meget også i læben den af mine planter, der skulle være fra Indien - men blomsten er væsentligt større på denne - og blomsterskafterne på den indiske er både hængende og med samme afstand mellem de enkelte blomster-ansatser. Jeg véd det ikke rigtigt - måske har botanikerne ret i, at det er samme art - men så burde den da efter min mening anerkendes som botanisk variant på grund af de klare forskelle i forhold til de fleste andre Phal. cornu-cervi.