Phalaenopsis hieroglyphica


   Foto: Eva Cheetham, okt. 2007Copyright ©
Kenth Esbensen


25.08.08: Så er min egen plante omsider kommet i blomst. Den satte faktisk et blomsterskaft af sidste år, men det gik helt i stå i 10 cm's længde. Her i foråret kom et nyt skaft frem, og overhalede helt det fra sidste år - som imidlertid så begyndte også at udvikle knopper nogle måneder efter det nyeste skud.
Dette er den første  blomst, men adskillige mere er på vej nu.
Det bemærkes, at min blomst er meget anderledes i tegningen end Eva Cheetham's - og ikke mindst er læben meget anderledes, så vidt jeg kan se. Min plante har betydeligt mere udbredte trichomer, men læbens form passer meget godt til typebeskrivelsen. Arten er kendt for at være ret variabel - og jeg har da også set billeder på internettet, der viser en læbefacon, som det også ses på Eva's billede, selv om det ikke er så tydeligt på dette punkt.

14.10.07: Billedet her er leveret af Eva Cheetham, Sverige, som oprindeligt havde købt ungplanten for at være en Phal. speciosa hos BC Orchids. Dette er den første blomst - og det er tydeligvis ikke en speciosa. Jeg er helt enig med Eva's egen vurdering af, at der er tale om en Phal. hieroglyphica. Et flot eksemplar er det helt sikkert - men ærgerligt, når man havde regnet med at have anskaffet sig en sjældenhed - og vel at mærke at have betalt for den!

Min egen plante har det desværre ikke alt for godt for tiden. Den er sådan set stor nok til, at den burde have sat blomster af i denne sæson - men i stedet deformeres bladene og visner, så jeg frygter, at jeg mister den.