Phalaenopsis cornu-cervi '4N'


 Copyright ©
Kenth Esbensen


27.05.10: Jeg købte 3 planter af denne variant med dobbelt kromosom-antal over Ebay hos Andy's Orchids i England - til en absolut rimelig pris. 2 blev straks plantet om i leca til SH-kultur, mens den sidste forblev i sit oprindelige barkmix. Den plante døde efter få måneder, mens de to i leca klarer sig fint, og nu blomstrer den første, mens knopperne er på vej på den anden.
Normalt forventer man, at planter med '4N' - altså dobbelt så mange kromosomer i arvemassen, som de normale '2N' - simpelthen bliver større, kraftigere og giver flere og større blomster end de normale planter. Jeg studsede derfor noget over, at disse planter tværtimod er langt mere kompakte, med meget kortere og mere ovale blade, end de sædvanlige lange, eliptiske blade hos arten - men da de alle 3 havde gamle blomsterskafter, der tydeligt viste, at det drejer sig om cornu-cervi, var jeg meget spændt på at se blomsterne.
Jeg er ikke blevet skuffet - for det er en flot cornu-cervi, jeg her har fået fat i. Blomsten er meget fyldig og flad - og den er da også helt tydeligt større, end man normalt ser hos arten. Men trods alt ikke meget størrre - vel som f. thalebannii - og som Phal. lamelligera - hvis man nu skal vælge at regne den for at være en cornu-cervi. Blomsten er dog umiddelbart mere fyldig, med  bredere sepaler end på en almindelig cornu-cervi. Jeg har desværre ikke aktuelt andre cornu-cervi i blomst, så jeg kan sammenligne direkte.
Planterne stammer iøvrigt oprindeligt fra Jia-Ho Orchids Nursery
(aner ikke, hvor i Verden, det ligger), fremgår det af navnemærkerne.