<

Orkidé-litteratur


Der findes en meget righoldig litteratur om orkidéer - de er jo populære verden over. Jeg har haft glæde af blandt andet disse bøger - som dog bestemt ikke alle er lige gode - men der findes jo mange flere!
Adskillige er store og flotte, men man skal ikke tro, at det gør dem mere anvendelige som opslagsværker. Det kan være fint at kigge på de mange flotte billeder - men ingen af dem er ret meget værd som opslagsværker, da de simpelthen (af naturlige årsager) mangler for meget!
Dyrkningsrådene i den type bøger fejler selvfølgelig ikke noget - så de kan være en stor hjælp for alle, der ikke endnu har deres egne erfaringer.

Ingen enkelt bog kan indeholde omtale af mere end en lille brøkdel af Verdens orkideer - for eksempel er 900 - 1200 arter, som der typisk er tale om i de store bøger - ikke meget ud af 35-40.000 - og der til kommer de utallige hybrider, der også vil gøre de fulde overblik umuligt!
Alle bøger indeholder direkte fejl - nogen flere end andre - nogle burde have været opdaget inden trykningen - i andre tilfælde har udviklingen efterfølgende vist sig at bringe ny viden frem, der gør tidligere opfattelser til skamme. Sådan vil det altid være - og naturhistorien skrives stadig.

Ikke alle forfattere med eller uden botanisk ekspert-viden er altid enige - og andre gange er de kun enige for en stund - og senere bliver nogen så efter kortere eller længere tid klogere. Som regel ikke helt uden modstand!

Wild Orchids of Peninsula Malaysia

P.T. Ong, P. O'Burne, W.S.Y. Yong and L.G. Saw/ Forrest Research Institute Malaysia & Ministry og Natural Resources and Envionmens Malaysia 2011- ISBN 978-967-5221-66-8

Det er først og fremmest fantastiske billeder, der kendetegner denne bog - tekst er der ikke meget af, men den, der er, er informativ og velskrevet.
Bogens look afviger fra de fleste, idet man har valgt at visse billederne på surte sider hele vejen igennem - og det klæder den faktisk ganske godt!
(Hvorfor mon jeg har valgt det samme på denne hjemmeside?)

Mange af blomsterne er friskrabninger - dvs. fjernet fra omgivelserne - og når det som her er gjort professionelt, så ser det godt ud, når blot der også er "hele" billeder.

196 sider.

The Flower of the European Orchid - Form and Function

Jean Claessens - Jacques Kleynen 2011 - ISBN/EAN: 978-90-9025556-9

Dette værk er for de helt nørdede!
Foruden macro-optik tages både mikroskop og elektronmikroskop i brug for at illustrere de mindste detaljer i de europæiske orkidéers blomster og frø. Det er blevet til nogen imponerende optagelser af samspillet mellem planterne og deres bestøvere, der ofte er særdeles specifikke. Fantastiske detaljer af både blomster og insekter - man fatter næsten ikke, at det kan lade sig gøre.

440 sider ganske tung læsning - men fantastiske billeder for de helt nørdede.

Growing Hardy Orchids

Phillip Seaton, Phillip Cribb, Margaret Ramsay & John Haggar / Kew Royal Botanical Garden 2011 - ISBN 978-1-84246-175-4

Rigt illustreret med fantastiske billeder af alle aspekter af at dyrke frilandsorkidéer, er denne bogs stærkeste side.
Man kan mene, hvad man vil om selve teksten - personligt finder jeg ikke bogen særligt velskrevet - men man kan absolut godt trække vigtige, gode råd ud, der kan bruges ude i haven.
Der er en stor sektion om frøformerring af have-orkidéerne - hvilket nok er mere eller mindre spildt på de fleste dyrkere - men skulle man have de lyster, er der altså hjælp at hente her.

128 sider.

The Essential Guide to Growing Orchids in the Tropics

Chia Tet Fatt & David Astley / Marshall Cavendish Editions 2012 - ISBN 978-981-4351-39-3

Det var egentlig kun nysgerrighed, der fik mig til at købe denne bog, da jeg jo ikke bor i troperne - men den er faktisk ganske interessant ved at rumme en masse tips, der også er anvendelige i den danske samling.
Det gør jo heller ikke noget, at der er masser af flotte billeder i bogen - af både arter og hybrider.

Mest glæde har jeg nok haft af kapitlet om sygdomme og skadedyr, som jeg ikke har set behandlet og illustreret så grundigt før andre steder.
Afsnittet om dyrkningsmetoder er også interessant - hvad siger du måske til at dyrke planterne monteret på en sammenrullet avis?
- Det havde jeg ikke set før - men det kan tydeligvis lade sig gøre at få planterne til at trives og præsentere sig på fornem vis på den måde.

208 sider

Orchids of Burma (including the Andaman Islands)

Captain Bartle Grant, The Border Regiment 1895 / Reprint Central Press, Rangoon 1966

Mit eksemplar af denne bog er uden tvivl en pirat-kopi af den oprindelige publikation - jeg tænkte ikke over det, da jeg købte den i Yangoon (Rangoon).
Det er under alle omstændigheder en sammenfatning af tekster fra flere forskellige kilder, og for nørder som mig bestemt interessant læsning. Det hele er "Old News" - men det sjove er, at være tættere på kilderne, end man er i de moderne bøger!

Jeg gav ikke nogen formue for bogen - men sikkert meget mere, end jeg burde have givet - fred være med det!

Bogen er skam fint "Hardback" indbundet - men uden tekst på omslaget - derfor blot titelbladet her til venstre.

Fotografisk genoptryk på "gammelt" gulnet, groft papir på 416+ sider - hele gaden bestod af sådanne små-trykkerier, der kunne tilbyde "Vintage"-tryk

Phalaenopsis - The Genus in Pictures

Wesley Higgins and Peggy Alrich / International Phalaenopsis Alliance 2015 - ISBN-13: 978-0-692-37391-0 / ISBN-10:0-6923-7391-8

Dette er en ganske kortfattet revision af, hvordan Genus Phalaenopsis med den seneste viden ser ud på udgivelses-tidspunktet.
Det mest iøjenfaldende i denne revision af slægten er, at flere nære slægter efter ældre oppattelse nu er lagt ind under denne genus. Masser af fine billeder af de forskellige anerkendte arter.

Jeg bidrager i al beskedenhed også med et par billeder til bogen.

88 sider.

Skandinaviens Orkideer / Orchids of Scandinavia

Bent Johnsen / Rhodos International Science and Art Publishers 1997 - ISBN 87 7245 7309

Dette er virkelig både kunst og videnskab samlet i ét fantastisk værk om Skandinaviens vilde orkidéer!

Fantastiske tegninger, der hver for sig fortjener at blive rammet ind og hængt op på væggen - men det ville være synd at gå glip af de videnskabelige beskrivelser - og beskrivelser af mange af de enkelte arters voksesteder - og ikke mindst historierne om, hvordan kunstneren og forfatteren fik lejlighed til at finde og skabe disse fantastiske illustrationer i absolut Verdensklasse!
Der er ingen fotografier i bogen her - de er helt overflødige, når tegnerens pen har muligheden for at rette lidt op på små fejl på den plante, der er motivet - og tegneren har desuden muligheden for at kombinere flere forskellige motiver i samme tegnning, så tegningen bliver så illustrativ, som muligt.

Ingen, med interesse for skandinaviens orkidéer, bør undvære denne fremragende bog, der varmt kan anbefales!

127 (store) sider. Dansk og Engelsk

The various Contrivances by which Brittish and Foreign Orchids are Fertilised by Insects, and the good effects of Intercrossing

Charles Darwin, 1862 - fotografisk genoptrykt af Langford Press 2012 - ISBN 978-1-904078-45-6

Fotografisk genoptryk - dvs. uden nogen form for nyere redigering af tekst eller layout.
Dette værk er skrevet af én af de absolut største begavelser indenfor naturvidenskab gennem tiderne - Darwin er stadig en legende, selv i vore dage!

Bogen beskriver for første gang mange ting, der idag betragtes som "almindelig viden" blandt interesserede - så det nye i denne bog for læseren idag gemmer sig i den anvendte metode, resultater og de overvejelser, der ligger til grund for den viden, vi har idag.

Jeg fik den i fødselsdagsgave i år - og har ikke læst det hele endnu - meget velkommen ferie-læsning til de mørke aftener i Syden om et par uger!

363 sider. Engelsk

Danmarks vilde orkidéer

Niels Ærenlund Pedersen, Niels Faurholdt - Gyldendal 2010 - ISBN 978-87-02-06386-8

Da jeg fik denne bog i julegave, læste jeg den fra ende til anden i ét stræk - og dét sker ikke ret ofte!
Det siger noget om kvaliteten og det væld af nyttige informationer man får om ikke kun de enkelte arter - men så sandelig også om de voksesteder, disse fantastiske planter kan findes på. De forskellige biotoper / jordbundsforhold er grundigt beskrevede - og det giver også en indsige i, hvordan mange af disse planter kan dyrkes i haven. Mange af dem er nemlig at finde gartneri-formerede i handlen - så alle vil kunne finde planter til haven på lovlig vis!

Jeg er her endnu engang nødt til at fremhæve, at ingen orkidéer må uden særlig tilladelse indsamles fra naturen i Danmark eller resten af Europa - og heller ikke fra de fleste andre lande i Verden - men mange af de naturligt forekommende danske arter kan købes helt legalt, dyrket og formeret i specialiserede gartnerier flere steder i Europa!

289 sider - der varmt kan anbefales alle interesserede. Dansk.

Paphiopedilum - 2. ed.

Braem, Chiron & Öhlund / Moorland eBooks 2014

Det er den første e-book, jeg har købt - og det er en meget positiv oplevelse!
Selv om det faktisk er et meget omfattende værk, så er prisen absolut overkommelig i forhold til trykte bøger - men jeg kan ikke nægte, at jeg stadig foretrækker at have en bog i hånden, mens jeg læser den.
E-bogen her er spændende læsning - ikke mindst på grund af forfatternes gennemgang af den videnskabelige side af denne spændende slægt. Ikke alle botanikkere ser ens på de foreliggende data - og jeg finder netop dette tema fremragende beskrevet her.

Bogen er produceret, så den tilpasser sig din tablet / computer-skærm på bedste vis.
Desværre har den også den - helt ærligt alt for gammeldags - opdeling med at samle billederne i sektioner uden direkte relation til den aktuelle tekst.
I en trykt bog er det en pestilens (et spørgsmål om tryk-pris) i vore dage - i en net-bog burde det ikke være nødvendigt.

Meget velskrevet - man har næsten ikke råd til ikke at købe den - når man interesserer sig for disse fruesko!

Engelsk.

Bulbophyllum and Their Allies - a growers Guide

Emly Siegerist / Timber Press 2001 ISBN 0-88192-506-3

Forfatteren er kendt som en kapacitet på området - og kan jo ikke gøre noget ved, at man på udgivelsestidspunktet altid samlede alle farvebillederne i en særlig sektion i bogen - hvilket gør den mere besværlig at læse, da der i teksten ofte refereres til et billede - som altså skal findes et helt andet sted i bogen!
Der omtales mange arter og hybrider, med hovedvægt på, hvordan de bedst dyrkes - men som regel meget kortfattet, så man egentlig ofte mangler lidt detaljer.
Der er helt klart forskel på udbudet i USA, da bogen blev udgivet, og markedet her i Europa idag, så bogen er ikke ret meget bevendt som opslagsværk. Der mangler simpelthen for meget - og der afsløres også forbavsende mange fejl/misforståelser, hvis man prøver at anvende den som sådan.

251 sider - engelsk.

Bulbophyllum of Sulawesi

Jaap Vermeulen and Peter O'Burne / Natural History Publications 2011 ISBN 978-983-812-137-8

Vermeulen regnes af mange for at være en af tidens største eksperter, hvad angår denne genus - og O'Burne er kendt for at kunne komme frem overalt, når det gælder om at finde planter!
Denne bog er meget systematisk opbygget, og de enkelte arter er meget grundigt beskrevede - så grundigt, at de fleste hobby-dyrkere nok er stået delvis af efter få sider!
Alligevel er det en fremragende bog, der både viser stregtegninger og billeder af arterne fra Sulawesi (Celebes) - sammen med beskrivelserne - så der er meget at lære her. Der beskrives, hvordan planterne vokseer i naturen - dyrkningen af dem må du selv regne dig frem til ud fra de oplysninger.
Det er en bog lige efter mit hoved, så den kan varmt anbefales.

247 sider.

Complete Guide to Orchids

Endorsed by the American Orchid Society / Meredith Books / The Scotts Company 2005 - flere forfattere. ISBN 0-89721-506-0

Det her er nok den bedste basisbog for orkidé-intereserede, jeg til dato har set!
Den kommer omkring alle de vigtige generelle spørgsmål - og den kan også inspirere folk, der allerede ved noget om orkideer. Masser af gode tips - masser af gode billeder af spændende blomster - arter som hybrider!

Den er forbavsende - nærmest enestående - anvendelig!
Kan anbefales til alle nyere indenfor orkidé-interessen.

224 sider.

Dendrochilum of Borneo

Jeffrey J. Wood / Natural History Publications - Royal Botanic Gardens,Kew 2001 ISBN 983-812-047-2

Denne spændende genus er rigt repræsenteret i Asien - og ikke mindst på Borneo, hvor 87 af de på udgivningstidspunktet kendte 263 kendte arter forekommer - de fleste af dem endemiske!
MIn interesse for dem stammer jo nok fra, at vi så så mange af dem på Mt. Kinabalu, da vi besøgte øen i 2006.
Jeg ser bogen her som en grudbog om slægten, da den meget grundigt behandler den brede variation, der vitterlig findes blandt disse arter, der bestemt ikke alle ligner hinanden i vækst og blomster. Bogen har udførlige beskrivelser og talrige informative stregtegninger, der hjælper med at klarlægge alle detaljer om de enkelte arters vækst og blomster.

Den kan klart anbefales.

371 sider.

The Genus Cypripedium

Phillip Cribb / Royal Botanic Garden, Kew, 1. reprint 2008 - ISBN 978 84246 222 5

Dette er et digitalt genoptryk af den oprindelige udgivelse fra 1997 (Timber Press) - og det kan ses på det absolut forældede layout - det er ikke en ny og redigeret udgave!
Tekst for sig - og billeder samlet i seperat sektion, som man gjorde det dengang - temmeligt irriterende at læse i forhold til vore dages moderne layout, hvor billederne placeres i relation til den relevante tekst. Det er der ikke tale om her!
Teksten fra én af botanikkens mest produktive forfattere indenfor orkidéer fejler ikke noget - selv om jeg har indtryk af, at ikke mange har igennem årene været mere modsagte af andre taxonomer end netop Cribb. Bogen indeholder et godt kapitel om dyrkning af de arter, der nu engang er til at få fat i af Holger Perner, en vistnok tysk ekspert på området, som nævner specielle forhold vedrørende en række forskellige arter - såvel som gennerelle dyrkningsråd.
Stregtegningerne i bogen er noget grovere, end man er vant til at se, men alligevel illustrative - og et antal fine gamle farvelagte tegninger ("paintings") af nogle af arterne vises også.

Det er absolut spændende læsning for interesserede - men der vist alligevel sket en del siden bogen først blev udgivet. Især at foretrække, hvis man kan læse engelsk - og ikke tysk!

301 sider.

Die Ochideengattung Cypripedium

W. Eccarius / EchinoMedia Verlag 2009 ISBN 978-3-937107-19-6

Tysk grundighed kendetegner denne gennemgang af slægten - og talrige tegninger og gode billeder er derfor velanbragte for at bløde teksten passende op, når man læser den!
Den er særdeles egnet som opslagsbog om de enkelte arter og man får et indtryk af, hvilke arter i slægten, der vil kunne dyrkes i vore haver her i landet under egnede forhold. Desværre er ikke alle jo fundet hårdføre her hos os og kræver derfor særlig vinter-beskyttelse, hvis det skal kunne lykkes.

Bogen kan med et klart mere moderne layout end tidligere om emnet klart anbefales.

384 sider.

Europas Orkideer

Pierre Delforge / Gads Forlag 1995 ISBN 87-12-02833-9

Selv om den oprindeligt er udkommet tilbage i 1991, så er denne danske udgave stadig en fremragende "field-guide", når man er i marken for at se efter orkidéer i Europa - og således også i Danmark!
Der er fine beskrivelser og billeder af arterne, så man vil kunne identificere de fleste, man måtte finde i naturen. Lige stor nok til at ligge i frakkelommen - men den passer fint ned i rygsækken.

483 sider.

Flora's Orchids

Ned Nash & Isobyl La Croix m.fl. / Timber Press 2005 ISBN 0-88192-721-X

En stor og flot bog med omtale af over 1500 orkidéer indenfor de fleste slægteer. Meget velegnet som appetit-vækker - men uduelig som opslagsbog!
1500 lyder af meget - men når der findes over 35.000 orkidéer er der i sagens natur rigtigt mange, der ikke er med - og det har været tilfældet, hver eneste gang, jeg har prøvet at slå en bestemt art op. Der er tydeligvis forskel på markedet i USA og her i Europa.

Nyd de mange fine billeder - brug de generelle tips til dyrkning af de forskellige arter

368 sider - større end A4!

The Genus Coelogyne - a synopsis

Dudley Clayton / Natural History Publications - Royal Botanic Gardens, Kew 2002 ISBN 983-812-048-0

Stadig standard-værket om denne genus!
Bogen omtaler omkring 200 arter - og de mange synonym-navne, der faktisk stadig bruges i branchen - så den kan være en stor hjælp, når du ser en art tilbudt, du ikke rigtigt kender i forvejen. Beskrivelserne af de enkelte arter er grundig og saglig - og de mange stregtegninger er en stor hjælp, når man skal identificere en plante, der måske ikke lige er, hvad man havde troet.

En klart anbefalelsesværdig bog på 316 sider.

Genus Phalaenopsis - Orchid Digest - Orchids of hte World Volume 1

Herman R. Sweet Ph.D. / The Orchid Digest inc. 1980 / Ingen ISBN / Library of Congress Catalog Card Number 80-80011

Denne bog rummer beskrivelser og tegninger af mange af arterne i denne genus - siden er flere kommet til - men den er stadig interessant læsning!
Ikke mindst er stregtegningerne hos Sweet stadig de bedste, når man skal skelne de botaniske arter fra hinanden - og fra det tiltagende antal hybrider, der snart truer med at udviske forskellene mellem de enkelte arter!
Dette er "den ægte vare" - Sweet's tegninger er meget præcise.

Bare 128 sider - men topkvalitet!

 

Malesian Orchid Journal vol. 9 / 2012

ISSN 1985-3912

Det var i dette nummer, jeg fandt den originale beskrivelse af Phal. rundumensis - men der er også andre interessante artikler at finde på de 120 sider!
Der iblandt en revision af slægten Cleisostoma på den malaysiske halvø.

Contributions to the Orchid Flora of Thailand XIII

Gunnar Seidenfaden / Olsen & Olsen 1997 ISBN 87-85215-31-7

Endnu én af forfatterens videnskabelige publikationer, hvor han beskriver en ny genus og 11 nye arter, samt en omfordeling af tidligere systematik i beskrivelsen af en del af de thailandske arter.

65 sider.

Orchideen Zeitschrift - Cypripedium calceolus - Frauenshuh

Schweizerische Orchideenstiftung am Herbarium Jany Renz 2010 (ingen ISSN) - 1. Ausgabe.

Her samles en masse gamle tegninger og gammel og ny information om denne art - og hvordan man kan dyrke den i haven!
Mange andre arter i slægten nævnes også ganske kort - ligesom en del hybrider til havebrug også omtales. Dette magasin er bestemt spændende læsning!

86 sider.

Orchideen Atlas

Manfred Wolf & Olaf Gruss / Eugen Ulmer Verlag 2007 ISBN 978-3-8001-3870-8

Den første forfatter er orkidégartner - den anden er botaniker - en god og velgennemprøvet kombination!
Det betyder dog ikke nødvendigvis, at alle andre er enige med deres udlægning af arternes indbyrdes placering i slægterne - der findes som bekendt "spredere" og "samlere" blandt eksperterne - nogle anerkender ikke diverse varianter, formeer eller endda arter - mens andre vil splitte arterne om i nye arter, underarter, varianter og former!

Forfatterne her er både spredere og samlere - helt afhængigt af, hvad de omtaler. Selv om bogen omtaler omkring 900 arter, så er den bemærkelsesværdigt grundig - find de stærke briller frem - for der bruges ret lille skrift!
Man kan være uenig på nogle områder - men det er en meget fin bog med mange brugbare informationer - efter min mening langt mere anvendelig end de amerikanske af samme størrelse!

468 sider!

Orchidées

Marcel Lecoufle / Artémis 2005 ISBN 2-84416-330-0

En fin oversigts-bog at hente inspiration fra. Mange fine blilleder af både blomster og hele planten - og en kortfattet tekst.

160 sider.

The Orchids of Bhutan

N. R. Pearce & P. J. Cribb / Royla Botanic Garden Edinburgh; Royal Government of Bhutan 2002 ISBN 1-872291-19-8

Der er rapporteret 579 orkidé-arter fra dette område fra 132 forskellige slægter. Her gives detaljerede beskrivelser af arterne sammen med udførlige stregtegninger og billeder. Ret tung læsning - men et fremragende opslagsværk.

643 sider.

Orchids of Sumatra

J. B. Comber / The Royal Botanic Gardens, Kew 2001 ISBN 1-84246-027-7

Gennemgang af næsten 1000 arter - smukt sat op med talrige gode billeder og stregtegninger, som gør bogen en glimrende opslagsbog. Som alle andre bøger har den sine fejl, som man idag næsten ikke forstår - men sådan er dét. Her er farvebillederne blandet ind i teksten, som vi idag klart foretrækker det.

1026 sider.

Orkideer du selv kan dyrke

Susanna Rosén, Anna Skoog & Peter Göttfert /Lademann 1998 ISBN 87-15-10130-4

En begynderbog, som kan være en god hjælp til at komme igang med at dyrke mere end blot "køb & smid væk"-planter. Rigt illustreret.

142 sider

 

Phalaenopsis - a monograph

Eric. A. Christenson / Timber Press 2001 ISBN0-88192-494-6

Siden udgivelsen har den været standardværket om emnet - også selv om der siden er kommet ny viden frem, som i visse tilfælde gør op med Christensons udlægning. Generelt er den stadig reference-værket om denne genus.
Jeg har ikke tal på, hvor ofte jeg har haft denne bog fremme igennem årene - men det er rigtigt mange - og jeg nyder stadig at vende tilbage til den!

330 sider.

Phalaenopsis

Olaf Gruss & Manfred Wolff / Verlag Eugen Ulmer 1995 ISBN 3-8001-6551-1

Mens kapitlerne om dyrkning af disse arter er fremragende, er gennemgangen af arterne og hybriderne lidt mere "standard". Styrken er imidlertid også, at mange hybriders tilblivelse er omtalt og billeder vist.
Der gives også en beskrivelse af, hvordan plantebedømmelse efter internationale foreskrifter foregår. Her i landet findes andre regler - der dog ligner noget.

190 sider.

Renziana Vol 2/2012 - Phalaenopsis

Zeitschrift der Schweizerischen Orchideenstiftung / Journal of the Swiss Orchid Foundation 2012 ISSN 2235-0799

Dette nummer rummer spændende nyheder om enkelte arter i denne genus og spændende sammenfattende artikler - også om formering. Magasinet er både på engelsk og tysk.

98 sider.

Renziana Vol 3/2013 - Vanda

Zeitschrift der Schweizerischen Orchideenstiftung / Journal of the Swiss Orchid Foundation 2013 ISSN 2235-0799

Denne gang er det de omkring 73 arter Vanda, der er emnet. Der er naturligvis også gode dyrknings-råd - og en omtale af nogle af de næsten talløse, smukke hybrideer, der er på markedet.
Der er også en forstemmende artikel om, hvordan hele bestande af Vanda bliver udrydet af indsamlere - interessant, men uhyggelig læsning!

94 sider

Slipper Orchids of Borneo

Phillip Cribb / National History Publications 1997 ISBN 983-812-018-9

Borneo er hjemstedet for mange af de mest legendariske fruesko, og de er her beskrevet og vist i fremragende billeder og tegninger.

118 sider

Opera Botanica No. 95 1988 - Orchid Genera in Thailand XIV - Fifty-nine vandoid Genera

Gunnar Seidenfaden / Council for Nordic Publications in Botany 1988 ISBN 87-88702-31-6

Tørkost - men spændende læsning - jeg fandt flere for mig nye og i flere tilfælde uventede detaljer, da jeg "tyggede mig" igennem den. Glimrende opslagsbog for orchidioter som mig

398 sider - Engelsk

 

Thai Native Orchids vol. 1

Nanakorn & Watthana, Queen Sirikit Botanic Garden, Wanida Press 2008 ISBN 978-974-286-384-5

Superflotte billedbøger med meget lidt tekst (Thai & engelsk) om planterne og deres naturlige habitater og geografiske forekomst.

312 sider.

Thai Native Orchids vol. 2

Nanakorn & Watthana, Queen Sirikit Botanic Garden, Wanida Press 2008 ISBN 978-974-286-385-2

Superflotte billedbøger med meget lidt tekst (Thai & engelsk) om planterne og deres naturlige habitater og geografiske forekomst.

312 sider.

Wild Orchids of Peninsular Malaysia

P. T. Ong, P. O'Burne, W. S. Y. Yong & L. G. Shaw / Forest Institute Malaysia 2011 ISBN 978-967-5221-66-8

En usædvanligt godt produceret billedbog - billederne er helt klart bogens styrke - teksten er minimal!
Det er en bog, der er sat helt anderledes op end de fleste - og det er man sluppet ganske heldigt fra!
Moderne tryk gør altså billederne ære - det her er kræs for kendere.

196 sider

The New Encyclopedia of Orchids - 1500 species in cultivation

Isobyl la Croix / Timber Press 2008 ISBN 978-0-88192-876-1

Endnu en flot billedbog - denne gang med lidt mere fyldestgørende beskrivelse af arterne end man ofte ser i disse monster-værker. Det er en fantastisk appetizer til orkidéer - flot og bred - men ubrugelig som opslagsbog!
Der er og bliver forskel på det amerikanske og europæiske marked!

524 sider

The Orchids of Peninsular Malaysia and Singapore

Gunnar Seidenfaden & Jeffrey j. Wood / Olsen & Olsen 1992 ISBN 87-85215-24-4

Endnu en fantastisk "tør" bog for fagfolk - men som også har stor anvendelighed for orchidioter som mig!
Der er gemt en guldmine om orkidéer her - fra vel nok landets største kapacitet på området gennem tiderne - og naturligvis medforfatteren og mange hjelpere i felten
Et fantastisk opslagsværk med gode stregtegninger - og en seperat foto-sektion - en typografisk praksis, der altid har irriteret mig.

779 sider.

The Worls of Orchids - a practical guide to cultivating Orchids in soilless Culture

Jack Ross / Casper Publications 1993 ISBN 0-9586735-X

Det her handler om at dyrke orkidéer anderledes end de fleste - hydroponic - aeroponic eller hvad der ligger der imellem!
Det er ikke en almindelig orkide-bog, men den indeholder rigtigt mange gode ideer til alternativ dyrkning af vore favorit-planter!

Jeg har læst den mere end én gang - og er blevet klogere hver gang!

160 sider

Wild Orchids in Myanmar - vol. 1- Highlight Edition

Dr. Yositaka Tanaka Ph.D. /AA The Foundation of Agricultural Development and Education 2003 ISBN 974-91720-3-5

Første af 3 ualmindeligt flot producerede bøger med utallige flotte billeder af orkidéer fra naturen i Myanmar.

Teksten er på japansk og på engelsk.

104 sider

Wild Orchids in Myanmar - vol. 2 - A Poem of Wild Orchids

Dr. Yositaka Tanaka Ph.D. /AA The Foundation of Agricultural Development and Education 2004 ISBN 974272-910-7

Wild Orchids in Myanmar - vol. 3 - Shangri-la of wild Orchids

Dr. Yositaka Tanaka Ph.D. /AA The Foundation of Agricultural Development and Education 2007 ISBN-13: 978-988-97764-9-7

A Field Guide to the Wild Orchids of Thailand - Fourth and ERxpanded Edition

Nantiya Vaddhanaphuti / Silkworm Books 2005 Ingen ISBN

Meget anvendelig felt-håndbog om Thailands orkidéer. Fine billeder - kort og præcis beskrivelse af den enkelte art - og dens Thai-navn på de fleste - naturligvis ved siden af det videnskabelige navn.
Jeg har haft god glæde af den under mine ture i naturparker i landet.

272 sider

   
   
   

 


Copyright
Kenth Esbensen
2014