Coelogyne massangeana  / syn. Coelogyne tomentosa f. massangeana


   

 Copyright © Kenth Esbensen


30.12.09: Wow! - Nu beynder det at blive svært - for ifgl. Dudley Clayton's "The Genus Coelogyne - a Synopsis" (2002)  er der ikke nogen art, der hedder Coel. massangeana - eller Coel. dayana for den sags skyld - de er begge synonymer for Coelogyne tomentosa!
Jeg talte med Marianne i Orkidéhuset i Søholm om det, og hun fortalte om forskelle i bulbernes form og forskel i farverne, og da jeg har planter af begge typer, kunne jeg jo straks se, at der må være noget om det, hun siger!
Så er spørgsmålet bare, om der overhovedet snakkes om de samme planter!
Disse skulle begge være Coel. massangeana - og det er også, hvad der stod på planten i Botanisk Have's orkidehus (i midten). Heldigvis blomstrer min plante med meget mere tætsidende blomster, end det ses her. Desværre holder de ikke ret længe - 2-3 uger, så vil det være slut. De har også en diskret duft - heldigvis diskret - for det er ærligt talt ikke en særlig behagelig duft!
Jeg glæder mig til, at min Coel. dayana blomstrer på et tidspunkt! - Den har i øvrigt blade på næsten en meters længde og omkring 15 cm brede!
- Og bulberne er tydeligt mere langstrakte og tynde, selv om de er fyldte og åbenlyst trives godt! - Jeg mangler bare blomsterne ...... .